Activiteiten
Binnen de groep doen we allerlei activiteiten passend bij de belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van het kind. De activiteiten zijn vooral gericht op het beleven en het ervaren van de activiteit. Voor kinderen is alles wat zij doen nieuw, zij leren de wereld kennen door herhaling, door op onderzoek uit te gaan en te experimenteren met materialen. Wij streven er niet naar om de kinderen de ontdekte wereld te geven, maar wij steven naar de optie hen zelf op ontdekkingstocht te laten gaan. Dit doen de medewerkers van Petit Chapeau door verschillende materialen aan te bieden, die aansluiten bij de belevingswereld en ontwikkeling van de kinderen.
Regelmatig zijn wij buiten te vinden in onze ontdektuin. Hier ontwikkelen de kinderen spelenderwijs hun motoriek en laten we kinderen kennis maken met de natuur. Elk seizoen levert nieuwe ervaringen op. Ook nemen we de kinderen geregeld mee voor een rondje door het dorp met de kinderwagen. De pedagogisch medewerker heeft altijd een telefoon bij zich om in contact te blijven met de groep.
Wij creëren veel één op één momenten met een kind. Op schoot samen een boekje lezen/liedje zingen, een gezellig kletspraatje of een dikke knuffel. Maar ook tijdens verschoonmomenten, voedingsmomenten en het naar bed brengen. Elk kind wordt gezien!
Er worden knutsel-, beweeg- en spelactiviteiten aangeboden. Kinderen worden op de groep uitgedaagd en gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen. Een knutselactiviteit hoeft niet altijd uit te lopen op een product. Het gaat meer om het experimenteren en ontdekken van de materialen (proces) dan het uiteindelijke gewilde resultaat. Het eindresultaat mag misschien voor ons als volwassenen niet logisch zijn maar voor een kind is zijn gemaakte zon een zon.
De activiteiten zijn gericht op:
- Het voelen en ervaren van verschillende materialen bijvoorbeeld klei, lijm en verf. Maar ook knispergeluiden, hard/zacht en glad/stroef.
- Stimuleren van de motoriek: klimmen en klauteren, lopen over hard/zacht/glad materiaal.
- Knutselactiviteiten verschillend aanbieden: verven met je handen, lijmen met je vingers, potloden vasthouden.
- Taalontwikkeling stimuleren: benoemen wat we gaan doen, boekjes lezen, liedjes zingen en positief stimuleren als kinderen iets herhalen.
Alle regelmatig terugkerende gebeurtenissen worden aangekondigd met een liedje, zo weten de kinderen wat er gaat gebeuren. Bij de maaltijden zingen we ‘smakelijk eten’, bij fruit eten ‘appel peer, banaan citroen…’ en bij opruimen het ‘opruimliedje’. De activiteiten en vooral de beleving van het kind laten we zien door foto’s op te hangen in de groepsruimte.
Onder de betreffende locatie bij het kopje download informatie vindt u de jaarkalender met alle activiteiten.
Thema’s Uk & Puk
We werken aan de hand van thema’s, welke we voor een jaar vaststellen. De activiteiten worden hierop afgestemd en we maken de groep uitdagend voor het nieuwe thema. De diverse fruitkisten aan de muur worden versierd. Het thema waar mee gewerkt wordt is voor ouders en kinderen op de groep zichtbaar. De thema’s zijn o.a. gekozen van de werkmethode Uk & Puk. Puk is ons kamaraatje op de groep en de kinderen kunnen altijd met hem spelen. Bij activiteiten wordt Puk betrokken. Baby’s en dreumesen ontwikkelen zich breder en sneller door actief bezig te zijn en lekker te spelen. Door het spel op de juiste manier aan te moedigen, worden nieuwe vaardigheden opgedaan en maken ze op natuurlijke wijze een brede ontwikkeling door. De activiteiten via Uk & Puk stimuleren de spraak- en taalvaardigheid, motorische en zintuiglijke vaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden en geven de eerste rekenprikkel. Voorbeelden van thema’s zijn: ‘Dit ben ik’, ‘Knuffels’ en ‘Ik en mijn familie’.
